Vitray ile Renklenen Evler

    editör / 16 Kasım 2019 / Dekorasyon, Yaşam

    Renkli cam süsleme sanatı olan vitray, camın usta ellerde türlü renklere bürünerek güzelleşmesini gösterir bizlere… Vitrayı evde kendi emeğinizle yapmanız aslında hiç de zor değil. Birkaç tane cam boyası, cam işaretleyicisi boya ve desen kağıdı bu zevki tatmanız için yeterli.

    Vitray ve Dekorasyon

    Vitray sanatında esas olan renkli camların belli bir kompozisyon dahilinde bir araya getirilmesidir. Bu sanatın ustaları adeta camlarla resim yaparlar. Vitrayın en ayırt edici özelliği ise ışıktan etkilenen yapısı nedeniyle eserin görüntüsünün ve yarattığı etkinin daima değişmesidir. 

    Özellikle dini yapılar, kasırlar, köşkler ve büyük binalarda, dini ve doğa içerikli vitraylar sanatın bin yıllık tarihi boyunca yer almıştır. Bu kadar güzel bir sanat, doğal olarak dini ve büyük yapılarda uygulanmakla sınırlı kalmayarak zamanla dekorasyon dünyasında da kendisine yer buldu.  Evlerin pencerelerinde, camlı kapılarda, panolarda ve oda ayırmak için kullanılan paravanlarda bu sanatı kullanmanın çok hoş bir etki yarattığı ev dekorasyonu ile ilgilenen herkesin fark ettiği bir gerçek. Ayrıca küçük aksesuarlar ve süs objelerinde de bu sanatkullanılabiliyor.

    Evin Genel Dekorasyonunda Vitray Kullanımı

    Evinizi dekore ederken vitray kullanmanız mekanınıza olağanüstü sanatsal ve mistik bir hava katacaktır. Bunu çeşitli şekillerde yapabilirsiniz.

    Oda Bölücü Olarak Kullanımı

    Evinizde bir seperatörle birbirinden ayırmayı düşündüğünüz iki alan varsa, bunu neden vitraylı bir pano ile yapmayasınız? Sadece işlevsel olmakla kalmayıp, aynı zamanda iki bölge arasında mistik ve romantik bir ışık alışverişi sağlayan, adeta sanat eseri niteliğinde bir pano komşularınızı size çok imrendirecektir.

    Kapı ve Pencerelerde Kullanımı

    Evinizin salonunun sadece iki küçük camına ya da fazla camınız yoksa sadece birine vitraylı cam takmanız da evinizin bu en havalı bölümünü daha da şık bir hale getirir. Bunu yapamıyorsanız ve salon kapınız camlıysa, sadece salon kapısının camını vitraylı yapmanız da aynı etkiyi doğuracaktır.

    Objelerde Kullanımı

     Her ne kadar vitray camların mistik bir havaları olduğunu söylediysek de abajur gibi objelerde renklerin çeşitliliği bir neşe ve enerji havası yaratır. Aynı şekilde fener mumluklar, paravanlar ve vazolar da renk ve desen çeşitlilikleriyle evinizin havasını değiştirir. Üstelik vitray sanatını evde kendi çabanızla hayata geçirebilir, bazı küçük objeleri kendiniz süsleyebilirsiniz. Sadece küçük bir tablo bile evinize canlı bir hava getirecek.

    Evde Vitray Çalışmaları

    Gerekli malzemeler:

    Pano yapacaksanız istediğiniz boyutlarda kesilmiş bir bütün cam, ya da üzerine vitray deseni yapmak için bir obje.

    Desen oluşturmak için, kâğıt, kalem, pergel, gönye ya da deseni kendiniz yapamayacaksanız hazır alınmış desen kağıdı

    İstediğiniz renklerde cam boyaları

    İşaretlemeye yarayan, cam kontür boyası ve

    Hazır şerit kontür

    Yapılışı:

    Kendi çizdiğimiz ya da hazır aldığımız deseni cam pano ya da objenin altına yerleştiriyoruz. Hazır desen kağıtları beyaz üzerine siyah çizimlerden oluşup hobi dükkanlarında satılmaktadır.

    Kolaylık olsun diye hazır şerit kontürleri desenin şeklini alacak biçimde camın üzerine yapıştırıyoruz. Deseniniz çok kıvrımlıysa, bu şeritlerin kıvrımlı olanlarından da alabilirsiniz. Daha sonra kontür boyasıyla desenin üzerinden geçiyoruz. Desenimizin kenar hatlarını bu şekilde belirginleştirdikten sonra cam boyasıyla iç kısımları dipten açığa doğru boyuyoruz. Dip kısımları daha koyu boyamanız daha etkili bir görüntü yaratacaktır.

    Desenin dışında kalan kısımları da cam boyasıyla boyuyoruz; ancak bu alan daha geniş oluğu için daha dairesel hareketlerle boyayabiliriz.

    Boyama esnasında cam boyasının sivri ucunu kullanıyoruz. Yani ayrıca fırça kullanmıyoruz. Ancak çok özel bir desen yapmak konusunda yeteneğinize güveniyorsunuz desen için ince uçlu bir fırça kullanabilirsiniz.

    Bu şekilde boyadığımız objeyi 24 saat beklettiğimizde boya oturacak ve siz de vitray sanatıyla yapılmış, estetik bir objeye sahip olacaksınız.

    Şimdiden ellerinize sağlık…