Pek çok insan evinde bitki yetiştirmekten hoşlanır. Fakat ne yazık ki, bitkilerimizi canlı tutmayı her zaman başaramayız. Evde bitki bakımı konusunda bilgi sahibi olmamız, sağlıklı ve canlı bitkiler yetiştirmemizi sağlayacaktır. Pekiyi, bunun püf noktaları nelerdir?
Bitkilerimizi ne fazla ne de az sulamalıyız. Doğru oranı tutturup tutturmadığımızı anlamak için “parmak testi” yapabiliriz. Bitkileri suladıktan sonra parmağımızı toprağın iki cm. kadar içine sokarak nemi kontrol edebiliriz. Toprağın iki cm. altı kuruysa bitkimiz yeteri kadar sulanmamıştır. Buna karşılık, balçık gibiyse bu, çok sulandığını gösterir. Topraktaki suyun hissedilebilir ama balçık gibi olmaması önemli bir husustur.
Aslında çiçeği alttan sulamak daha faydalıdır. Bunun için yeteri kadar su dolu bir kabı saksının altına koymalıyız. Ancak yeni dikilen bitkiler en az iki ay üstten sulanmalıdırlar.
Zamanlama olarak baktığımızda; bitkileri sabahın erken ya da gecenin geç saatlerinde sulamak gerekir. Çünkü bu saatlerde buharlaşma azdır.
Bitkiler üst üste fazla sulanmamalıdırlar. Su fazla kireçliyse toprağın üstünde beyaz tabaka birikir. Bu tabakanın da sık sık temizlenmesi gerekmektedir. Aksi taktirde toprak hava alamaz.
Saksının altında mutlaka drenaj deliği olmalı ve buraya bir miktar çakıl konarak su sızması ve toprak kaybı engellenmelidir.
Bitki bakımı açısından ışık kuralları da çok önemlidir. Ne kadar ışığa ihtiyacı olduğu bitkinin türüne göre değişse de, her bitkinin az ya da çok ışığa ihtiyacı olduğu kesindir. Bu yüzden, bitkilerinizi güneşten tamamen uzak yerlere koymamanız gerekir. Hangi bitkinin daha çok ışığa, hangilerinin daha loş ortamlara ihtiyacı olduğunu araştırmamız gerekir. Mesela çiçekli bitkiler ışığa daha çok ihtiyaç duyarlar. Ayrıca onların açık renk duvarların önünde yer almaları gerekir.
Bitkilerin ışığı doğrudan almamaları gerekir. En çok ışık isteyen bitki bile ışığı yandan almalıdır.
Bir bitki belli bir yerde çok iyi büyüyor ve çiçek veriyorsa, onun yerini değiştirmek bitki bakımı açısından büyük bir hatadır. Halk arasında “yerini sevmek” olarak tabir edilen bu durumda, bitkinin yeri asla değiştirilmemelidir.
Bitki için toprak ve gübre çok önemlidir. Bitkileriniz için iyi ve doğru toprağı seçmelisiniz. Bu konuda bitkiyi aldığınız yere de danışmanızda fayda vardır. Zira, bazı bitkiler kendilerine özel bir toprakta yetişebilirler.
Bitkinin toprağını saksı değiştirme sırasında değiştirebilirsiniz. Bitkinin uykuda olduğu, yılın ilk aylarında değişim yapmak gerekir. Eski toprak kesinlikle kullanılmamalı, yeni toprak alınmalıdır.
Toprak üzerine dökülen yapraklar mutlaka temizlenmelidir.
Gübreleme de bitkinin büyümesi için önemlidir. Ancak gereğinden fazla gübreleme yaparsanız daha büyük saksıya ihtiyacınız olur. Ayrıca fazla gübre, özellikle yaz aylarında, bitkilerinize zarar veren canlıların oluşmasına sebep olur.
Gübreleme için doğru sıklık yılda üç kez ilkbahar ya da yaz aylarında olmalıdır.
Bitki bakımı açısından, evinizdeki nem değeri çok önemlidir. Bazı bitkiler evinizdeki nem değerine uyum sağlayamayabilirler. Her türlü özene rağmen bazı bitkileri evimizde canlı tutamamamızın nedeni büyük ihtimalle nem değeridir.
Bitkinin ideal nemlendirmesi için saksının dibine çakıl yerleştirmek ve sprey ile bitkiyi nemlendirmek iyi çözümlerdir.
Ayrıca bitkileri devamlı açılıp kapanan ve hava değişimine neden olan kapı ve pencerelerin önüne ya da kaloriferlerin üstüne koymamak da bitki bakımı açısından önemli detaylardır.
Bitki sağlığı için saksı seçimi de son derece önemlidir. Bitkinin kendisi ve kökleri çok büyük olmadığı sürece işe büyük saksılarla başlamamalısınız. En köklü bitkilerde bile önce olabilecek en küçük saksı ile başlayıp sonra yavaş yavaş saksıları büyütmek gerekir. Bazı bitkiler hiçbir zaman büyük saksıya ihtiyaç duymazlar. Soğanlı bitkiler ve menekşe bu türlere örnektirler.
Eğer bitkilerinizden hoş olmayan kokular geliyor ya da saplarından çektiğinizde bitki yerinden çıkıyorsa saksı değiştirme zamanı gelmiş demektir. Bitkini rengi solarsa ya da çiçekleri coşarsa da saksı değiştirmek gerekir.
Önemli bir diğer konu da, saksıyı değiştirirken bitkiyi tutmamanız gerekliliğidir. Bıçakla, saksı ile toprak arasını açmanız ve bitkiyi toprağından tutarak başka bir saksıya geçirmeniz bitki sağlığı açısından idealidir.
Evinizde bitki büyütmek ve onlara bakmak çok hassasiyet gerektiren bir iş. Ancak bitkilerimizin büyüyüp çiçek verdiğini görmek de ayrı bir zevk. Evde bitki bakımıile ilgili sunduğumuz bu bilgilerin işinizi kolaylaştırmasını dileriz.