İnsanoğlu olarak günde kişi başı ortalama 1.5 kilo çöp üretiyoruz. Ürettiğimiz çöplerin çoğu da ne yazık ki ambalaj atıklarından oluşuyor. Bunları geri dönüştüremediğimiz taktirde kıyıya vuran bir balinanın midesinden çıkmaları işten bile değil! Bu yüzde evlerde geri dönüşüm uygulamalarını önemsemeliyiz. Pekiyi, neler yapabiliriz?
Geri dönüşüm olması için bir çöp olması gerekse de öncelikle o çöpü hiç üretmemeye çalışmanız gerektiği de bir gerçek. Bazı maddelerin geri dönüştürülmesi çok zor ve üstelik çok da fazla kullanılıyorlar. Mesela, kağıt havlu gerçekten çok pratik kullanımı olan bir madde. Aynı şekilde kulak temizleme çubukları da. Ancak kullanıp kullanıp attığınız bu ürünler, doğada kolay yok olmadıkları gibi, ayrıştırılıp dönüştürülmeleri de çok zor. Bu sebeple, tek kullanımlık diş fırçaları, kulak çubukları, kağıt havluların tüketimini azaltmakta fayda var.
Geri dönüşüm için en önemli engellerden biri de pipetler. Pipetler çok büyük bir atık yığını oluşturuyorlar. Eviniz zaten hijyenini kendinizin sağladığı güvenlik alanınız. Şişelerin ağzını silebilir ya da bardak kullanabilirsiniz. Böylece pipet kullanmanıza gerek kalmaz. Aynı şekilde evde, tek kullanımlık plastik bardak, tabak, çatal-bıçak da kullanmamanızda fayda var.
Küçük ambalajlı ürünler çabuk biterler ve yenisini aldığınızda yine bir ambalaj tüketmiş olursunuz. Bu yüzden mümkün olan en büyük ambalajlı ürünü alıp uzun süre kullanmak çevre için daha iyidir. Diş macunu, şampuan, deterjan, sıvı sabun alırken bu ilkeyi göz önünde bulundurmanızda fayda var.
Eskiyen bir şeyin yenisini almak keyif veren bir iştir. Üstelik bazı yeni ürünlerin, eski ürünü tamir ettirmekten daha ucuza gelmesi de alışveriş yapmak için cezbedici bir unsur. “Astarı yüzünden pahalı” diyerek eskisini atmanız bütçe olarak çok fark yaratmasa da çevrede sürekli olarak atık birikmesine neden oluyor.
Geri dönüşüm için, eskimiş eşyalarınızı kendiniz de boyayabilir ve onarabilirsiniz. Bunun için pek çok internet makalesi ve dergilerden yaralanmanız mümkün. Hatta bunu yapmaktan büyük bir zevk de alabilirsiniz. Kendi emeğinizle bir şeyleri estetik anlamda geliştirdiğinizi görmek sizi mutlu edecek. Unutmayın, birçok kişi bu zevki tatmak için kurslara para ödüyor! Geri dönüşüm için bu blogdaki kendin yap projelerinden de faydalanabilirsiniz.
Süt ambalajları, cam ve pet şişeler, kartonlar ve kağıtlar, bol miktarda tüketilen ve sürekli kendin yap projeleriyle değerlendiremeyeceğiniz, geri dönüşüm kutularına atmanız gereken maddelerdir. Bunlar için şu üç yöntemden birini izleyebilirsiniz:
Bu noktada bu maddeleri nasıl ayrıştırdığınız da çok önemli.
Evinizdeki atıkları ayrıştırırken ne kadar iyi niyetli olsanız da yanlış bir ayrıştırma yapabilirsiniz. Kaynağında ayrıştırma, evinizde geri dönüşüm kutularına konacak şeyleri belirlediğiniz aşamadır. Bu aşamada yapılan hatalar ürünün geri dönüştürülmesini engeller.
Doğru ayrıştırma için;
Geri dönüşüme önem vererek ve organik çöplerle geri dönüştürülebilir çöpleri karıştırmadan, kaynağında doğru ayrıştırarak gezegenimizi temiz ve sürdürülebilir hale getirebilirsiniz.