“Meditasyon özünde kendi zihninizi tanımaktır.”
Meditasyon stresle başa çıkmamıza, beden sağlığımızı güçlendirmemize, kronik ağrılarımızı geçirmemize, daha iyi uyumamıza, daha mutlu hissetmemize, daha huzurlu olmamıza yarayan bir araçtır. Bir araştırma sayesinde binlerce saat meditasyon yapan keşişlerin beyin yapılarının değiştiği ve duygu durumlarının düzene girdiği keşfedilmiştir.
Gelin şimdi size en uygun meditasyon yöntemini bulalım.
Bu yöntem üzerinde en çok çalışma yapılan ve yaygın olan Batı tarzı meditasyon biçimidir.
Bu çeşit meditasyonda, zihninizi nefesinize ya da vücudunuzdaki duyumlara odaklanarak eğitirsiniz. Bu meditasyon çeşidi iç ve dış deneyimlerinizi kabullenmişlik, sabır ve şefkatle benimseme yeteneğinizi geliştirmek için tasarlanmıştır.
Bu yöntemde, genellikle rahat bir şekilde oturulur, gözler kapatılır ve tüm dikkat nefes alış ve verişe yoğunlaştırılır. Günlük hayatın stresiyle birlikte gelen düşünceler aklınıza hücum ettiğinde ise onların geçmesine izin verilir ve dikkat tekrar nefese yöneltilir. Böylece zihninizi sessizlik ile yatıştırırsınız.
Bu tip meditasyon, odağı güçlendirme ve stresten kurtulmada oldukça faydalıdır.
Sevgi ve nezaket tipi meditasyonda yapılacak şey, etrafınızı sevgi ile sarıp sarmalamaktır.
Amaç ise kişinin kendisine ve çevresindekilere karşı ilgi, dikkat, nezaket ve sıcaklık göstermesidir.
Alanında başarılı meditasyon öğretmenlerinden Sharon Salzberg’e göre,
“Yaşamlarımız boyunca hep kendimizi sevmek ve diğerleriyle bir bağ kurmak isteriz. Başkalarına ve kendimize karşı olan yakınlaşma korkumuz bize acı ve özlem duygularını verir.”
Yöntemi uygulamak için sessiz bir yerde 15-20 dakika oturup meditasyon yaparak göğüs bölgesine ya da kalp merkezine odaklanılır. Aklınızdan geçireceğiniz tüm düşünceler pozitif olmalıdır.
Araştırmalar, bu tarz meditasyonu tercih eden insanların artık daha az öz eleştiri yaptığını ve bunun migren gibi potansiyel sağlık sorunlarına yol açabilecek duygusal gerilimi rahatlattığını söylemiştir.
“Ses titreşimlerinin zihni değiştirdiği, vücudu rahatlattığı ve onu özel bir enerjiyle doldurduğu sanılmaktadır.”
Bu antik meditasyonda, günde iki kez yirmi dakika boyunca aynı kelimeler veya cümleler tekrar edilir. (Huzurluyum, mutluluk, sevgi gibi) Bu metodun tercih edilme amacı zihni tamamen sessizliğe erdirmek ve genişletmektir. Bu yöntem yaratıcılığı artırma ve stresi yok etme konusunda da başarı göstermektedir. Mantra meditasyonu yapanlar anlık bilinçlerinden ayrıldıklarını ve zamandan kopup gittiklerini söylemişlerdir.
Hareket etmeden bağdaş kurup oturarak meditasyon yapma fikri size sıcak gelmiyorsa hareket edebileceğiniz, yoga, tai chi gibi antik Çin uygulamalarını değerlendirebilirsiniz. Bunlar için de en iyi başlangıç bir kursa başlamak olacaktır. Fiziksel meditasyon çeşitlerinin her birinde nefesi harekete çevirerek zihin ve beden bağı güçlendirilir ve dikkatinizi bulunduğunuz ana odaklayabilirsiniz.