Tatil bitti, okullar açıldı ve öğrenciler 15 günlük aranın ardından yeni bir döneme başladılar. Velilerde onlarla birlikte, yarıyılda aldıkları karnelerdeki notlara ve genel başarı ortalamalarına göre ikinci yarıyıl için planlamaları yapmaya başladı. Oyunlarla, ve arkadaşlarla özgürce geçirilen iki haftanın ardından çocuklar, okul düzenine dönmekte zorlanabilirler. Ailelerin, çocukların okul dönemine adapte olabilmelerini kolaylaştırmak için altın değerinde tavsiyeler hazırladık.
Aileler, her zaman olduğu gibi öncelikle çocukların uyku ve beslenme düzenlerine dikkat etmelidirler. Özellikle ilkokul çağındaki çocuklar, evden mutlaka kahvaltı yapmış olarak ayrılmalı ve uyku saatleri okul saatine uygun olarak yeniden düzenlenmelidir. Öğrenciler, yemesiyle, ders araçlarıyla, giyim kuşamıyla tam olarak okula hazırlanmalıdır. Güler yüzle uğurlanmalı ve karşılanmalıdır.
Kitap okumak ve bunu alışkanlık haline getirmek her birey için çok önemlidir. Çocuğunuzun gelişimine ve psikolojisine uygun kitapları seçmek çok önemlidir. Aynı zamanda bu seçimi yaparken, öğrencinin ilgi alanları da göz önünde bulundurulmalıdır. İsteğe göre, veli-öğrenci-öğrenmen görüşmesiyle de kitaplar belirlenebilir. Dilerseniz, günün uygun bir saatinde aile fertleri hep birlikte kitap okuma etkinlikleri düzenleyebilirsiniz. Okuma alışkanlığı olmayan öğrenciler için de, kısa zamanlardan başlayarak zamanla yavaş yavaş okuma sürelerini artırabilirsiniz.
İlk okuma ve yazmayı yeni öğrenen öğrenciler için ayrı bir planlama yapmak gerekir. Özellikle çocukların ilk okumaya geçtiği dönemlerle, okuma hızını artırmak amacıyla sesli ve ikili okumalar yapmak, oldukça fayda sağlar. Okuma hızlarını geliştirmek için de, iyi okuyan biriyle okumaya yeni başlayan öğrenciler eşli, arkadaşlı, ikili okumalar yapmalıdırlar.
Oyun, ders, bilgisayar, tv saatleri için yeni kurallar ve sınırlar belirleyebilirsiniz. Ayrıca, çocuklarınızın odasında ve çalışma masasında daha çok zaman geçirmesini sağlayacak ufak ödevler vererek ders çalışmaya ısınmasını sağlayabilirsiniz.